wpid-evernote-camera-roll-20150622-102418.jpg.jpeg

Bo Shin Myeong Ga: The Taste of South Korea in South Jakarta

The most awaited time of the day during Shaum is “Iftar” (fast breaking). Especially in the first week of Ramadhan month,  I tend to look for something special for Iftar. Since the second day of Shaum is on Friday, I thought it would be nice if I had a special meal for Iftar. So,  after work, Nanda, Rendy, and I decided to look for delicious Korean food near our place. I remembered that I once ate in a Korean restaurant on Jalan Margasatwa called Bo Shin Myeong Ga. So, we drove our car to Bo Shin Myeong Ga. When we arrived, we saw a Korean uncle (Aboji) stood up beside the entrance door. When we came in he immediately smiled and welcomed us. He called one of the waitress to get us to an available table. We observed the place for a while, and found out the place is pretty nice, with wood-dominated ambiance and some Korean wall decorating. But, it was not only the decoration that gives Korean atmosphere, most customers in the restaurant were Korean! We were the only Indonesian customers there. After we were seated and ready to order our meal, I asked the waitress, who was the Aboji that welcomed us, and she answered he was the owner of the restaurant. We were pretty amazed knowing that the owner himself welcomed us to his restaurant.

Boshin Myeong Ga Right Side

Bo Shin Myeong Ga Center Side

Bo Shin Myeong Ga Center Side

Bo Shin Myeong Ga Lesehan

Bo Shin Myeong Ga Lesehan

We had a tough time deciding what we were going to eat because everything in the menu looked yummy. At the end, we finally chose Kimchi Jeongol (a bigger portion of Kimchi Jigae) and Honje-ori Ssambap. Kimchi Jigae or Kimchi Jeongol or Kimchi Stew is the most common Korean stew made with fermented kimchi, pork-belly (but in Indonesia it’s usually replaced by beef since Indonesia is Muslim-dominated country), and tofu. Kimchi itself is a traditional fermented spicy-and-sour Korean side dish made of vegetables with a variety of seasonings. While Honje-ori Ssambap is smoke-roasted duck with Ssambap eating style. Ssambap is a country style Korean food which uses fresh vegetables to wrap the rice and the duck together. To eat Honje-ori Ssambap, we must first take the lettuce and the leaves, put the rice and the duck in the lettuce and leaves, put some sauce or wassabi in it, then wrap it together, and eat it with one big bite. Yums!

While we were waiting for our meals to be served, like any other Korean restaurants, the Banchan is served on our table. Banchan is also known as Korean side dish. It’s usually given free when we order the main course. We got gu-cheop banchan yesterday, which means we got 9 small portions of banchan. It didn’t take a long time until our meal were served. We were ready to eat!!

gu-cheop banchan

The foods are awesome! We could say that this is the most authentic Korean restaurant we have tried so far. The Kimchi Jeongol portion is so huge, even Rendy who has ‘elastic stomach’ gave up to finish it. The spicy-and-sour taste of Kimchi Jeongol is just uh-oh baby so suites our taste! The Honje-ori Ssambap was also such a mouthgasm experience. The roasted duck is so perfectly cooked and tender while the Ssambap is so fresh. The sauce also bring the taste to a higher level of delish.

Kimchi Jeongol and Honje-ori Ssambap

We were enjoying our food when a Korean aunty (Omoni) wearing apron came to our table. Nanda who can speak Korean said something in Korean with the meaning “the food is great” to the Omoni. The Omoni looked surprised and even asked whether Nanda is Indonesian or not (well,  in fact Nanda doesn’t look like Indonesian at all). We found out that the Omoni is the chef and also the owner of the restaurant (which means she’s the Aboji‘s wife). It’s such a pleasure for us to have the owners welcomed us in their restaurant and treated us really well. Even the Omoni added our Kimchi Jeongol twice! No wonder even Rendy couldn’t finish the whole portion.

Faces are censored!

Bellow is the video of us enjoying our meals in Bo Shin Myeong Ga!

After we finished our meals, the waitress came and offered us the dessert consist of some slices of yellow watermelon and Ogamcha, a traditional Korean drink with alder, licorice, chaga and ginseng. Such a sweet completion to close our dinner.

Ogamcha

We went to cashier to pay for the foods and we met the owners again. We asked them to take a picture together, they were very welcomed and helped us to find the best spot to take the picture. We had a nice chit chat before leaving, they also gave us a very short Korean course! Hahaha! Finally, it was time for us to go home. The Omoni and Aboji took us to the car and waved goodbye as we left the restaurant.

Picture with Aboji and Omoni

It was such a wonderful South Korea experience in South Jakarta. With its’ nice ambiance, delicious food, great service, and friendly owner, I think it’s not exaggerating if I say that Bo Shin Myeong Ga is one of the best Korean restaurants in Jakarta!

Bo Shin Myeong Ga Summary

Bo Shin Myeong Ga

Jl. Taman Margasatwa 15, Jati Padang, Pasar Minggu, Jakarta Selatan

Phone: +62 21 789 0220 / +62 878 8828 6757

Podjok Koffie

Saya nggak biasanya nulis rekomendasi tempat nongkrong, restoran enak, kafe, tempat minum. Saya juga nggak biasanya nulis review buku, lagu, dan lain-lain. Saya emang nggak biasa menulis tentang hal-hal tersebut. Tapi kali ini saya mau mencoba menulis tentang tempat nongkrong favorit saya (aseeek).

Sesuai sama namanya, podjok koffie ini jualan kopi. Tapi nggak cuma kopi aja kok. Ada berbagai macam minuman yang menurut saya sih rasanya enak-enak (so far sih rasanya nggak ada yang mengecewakan), ada juga makanan-makanan mulai dari makanan ringan kaya french fries, pancake, ada soup juga, ada macem-macem pasta, dan ada makanan berat seperti nasi. Kalo ngeliat lokasinya yang ada di sekitaran kampus, harga di podjok koffie ini terhitung friendly mulai dari 3,500 – 12,000 rupiah saja, rasanya nggak mengecewakan, dan porsinya juga pas.

Beberapa hal yang paling menyenangkan dari Podjok Koffie adalah tempatnya yang PW banget, homey banget pokoknya. Biasanya kalo udah nongkrong di Podjok Koffie udah males kemana-mana. DItambah lagi, mbak-mbak dan mas-mas di Podjok Koffie semuanya ramah-ramah. Biasanya, kita juga nggak perlu lama-lama nunggu pesenan kita dateng, kecuali kalo emang Podjok Koffienya emang lagi penuh banget-banget-banget, baru deh kita harus nunggu agak lamaan sedikit sampe pesenan kita dateng.

Menu favorit saya selama tiga tahun jadi mahasiswi UNPAR sekaligus pelanggan tetap Podjok Koffie (booo, hampir setiap hari saya nongkrong di sini!) adalah:

Minuman: Latte Espresso, Ice Milk Tea (sampai detik ini, saya belom nemu ice milk tea yang lebih enak dari yang di Podjok Koffie), dan Hot Rum Chocolate.

Makanan Ringan: Omelets  (both chicken and beef), lumpia goreng.

Pasta: SEMUANYA!!

Pancake: SEMUANYA!! (kecuali pancake coklat soalnya coklatnya pake messes, dan saya emang nggak suka messes, jadi saya nggak suka yang coklat hahaha)

Makanan Berat: Nasi Ayam Saus Asam Manis, Nasi Sapi Lada Hitam dan Steam Rice Bolognaise.

Oiya! Untuk yang suka iseng-iseng pengen mem-fussion makanan-makanan juga boleh lho di Podjok Koffie. Seperti contohnya di Podjok Koffie ada menu pasta Red Cream Fussily dan Spaghetti Spicy Tuna, terus kita pengen rubah jadi Fussily Spicy Tuna, hal itu BOLEH BANGET!! Hahahaha, beneran lho ini.

Kalo yang keadaan keuangannya lagi dalam masa crisis, nggak usah khawatir! Karena di Podjok Koffie juga ada MENU PAKET HEMAT *jeng jeng jeng!!*. Menu paket hemat seharga 12,000 rupiah saja, menu paket hematnya diantaranya:

Pancake + ice cappuccino, Nasi Sapi Lada Hitam + Ice lemon tea, Risotto + Ice lemon tea, Omelet + Ice lemon tea.

Ada dua hal yang kurang dari Podjok Koffie. Yang pertama adalah nggak ada wi-fi nya. Yang kedua adalah nggak ada non-smoking area. Jadi, mungkin orang-orang yang bukan perokok agak terganggu sama para perokok yang ada di sekitar mereka. Untuk yang bukan perokok, direkomendasiin duduk di lesehan aja karena jarak antar mejanya cukup lebar biar asap perokok di sekitar anda nggak kena ke anda hohoho. Dan, untuk yang berniat ngerjain tugas yang butuh koneksi internet, mending bawa modem soalnya emang nggak ada wi-fi di Podjok Koffie (sayang banget nih, padahal tempat duduk lesehan di Podjok Koffie keitung PW buat ngerjain tugas).

Tapiiii, ada sisi positifnya lho nggak ada wi-fi di Podjok Koffie! Karena kalo lagi nongkrong sama temen-temen jadi lebih banyak ngobrol sama temen-temen tanpa ada hasrat untuk setiap lima menit sekali ngecek twitter ataupun facebook (hahaha, sok positive thinking banget gueeee!!).

Bisa dibilang, Podjok Koffie tuh bisa jadi headquarter buat semua orang (apaan sih gue?), maksudnya karena emang tempatnya enak, harga makanan dan minumannya bersahabat, rasanya juga enak, jadi kebanyakan orang betah berlama-lama di Podjok Koffie.

P.S. Kalau di Podjok Koffie anda mendengar suara orang ketawa kenceng banget dan ngobrolnya kayak teriak-teriak, samperin aja orang itu! Karena kemungkinan besar orang itu pasti saya! HAHAHAHAHAAHA *evil laugh*